Lachgascilinders inleveren bij het afvalbrengstation
Lachgascilinders inleveren bij het afvalbrengstation
Gepubliceerd op: 8-1-2024
Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit zet de veiligheid van onze medewerkers in gevaar.Daarnaast zorgen deze ontploffingen ook voor schade aan vrachtwagens en installaties of komen ze vaak in de openbare ruimte terecht. Gooi daarom lachgascilinders niet in het restafval, maar lever ze in bij het afvalbrengstation. Na inname worden deze cilinders op een veilige manier verwerkt.
Acceptatievoorwaarden
Voor het inleveren van lachgascilinders gelden de volgende voorwaarden:
- Maximaal 5 lachgascilinder per bezoek;
- Het inleveren van lachgascilinders kost u geen afvalpunt;
- In gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal moet er een reservering gemaakt worden voor een bezoek aan het afvalbrengstation.
Opiumwet
Vanaf 1 januari 2023 is er een verbod op lachgas. Lachgascilinders zijn sinds deze wetswijziging een probleem voor de afvalsector. Omdat het gebruik van lachgas nu illegaal is en er geen statiegeldsysteem op de cilinders meer is toegestaan, worden deze cilinders regelmatig gedumpt in de openbare ruimte en in (rest)afvalstromen. Verwerkers van (rest)afval worden geconfronteerd met explosies en beschadigingen aan installaties tijdens het verwerken van het afval. Inmiddels bedraagt de schade in 2023 al zo’n 30 miljoen. Gooi het dus niet in het restafval of op straat, maar breng het naar het afvalbrengstation.