Doorgaan naar artikel

Compostweek 2024: Zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 maart

Gepubliceerd op: 18-3-2024

Wist u dat uw groente-, fruit- en tuinafval + etensresten worden omgezet tot waardevolle compost en groen gas? Omdat we de inzet van onze inwoners voor het scheiden van gft+e afval enorm waarderen, geven de gemeenten Wageningen, Renkum en Ede haar inwoners tijdens de Compostweek een speciaal geschenk. Van zaterdag 23 maart tot en met vrijdag 29 maart ontvangt u bij inlevering van grondstoffen of grof afval één gratis zak compost bij het afvalbrengstation. Op = op!

 

Voorwaarden:

Let op: Om toegang te krijgen tot het afvalbrengstation, dient u uw afvalpas en reserveringsbevestiging te tonen. Een reservering maken kost u geen afvalpunt, maar bij het afvalbrengstation kan er, afhankelijk van het type afval dat u brengt, een punt van uw afvalpas worden afgeschreven. Bekijk hier welke afvalstromen een afvalpunt kosten.

Gft+e afval wordt compost en groen gas

Uw groente-, fruit- en tuinafval + etensresten worden bij een recyclebedrijf verwerkt tot groen gas en compost. Voor dit proces zijn alle groente-, fruit- en tuinafval + etensresten van groot belang. Wist u dat nog steeds ruim een derde van het restafval bestaat uit te composteren producten, zoals etensresten? Zelfs restanten van bereid voedsel, inclusief vleesresten, mogen gewoon in de gft+e container.

Helpt u mee de kwaliteit van compost te verhogen?

Er zit nog steeds te veel restafval in gft+e, wat resulteert in vervuiling van de compost. Door afval nog beter te scheiden en gft+e schoon aan te bieden, draagt u bij aan het verbeteren van de compostkwaliteit. Goede compost zorgt ervoor dat de bodem vruchtbaar en gezond blijft. Wilt u weten welk afval wel en niet bij het gft+e mag? Kijk dan onder ‘Welk afval waar’ op www.acv-afvalkalender.nl of in de ACV-app.

Compost voldoet aan de landelijke norm

De compost die door de gemeenten wordt verstrekt, voldoet aan de normen van Keurcompost. Keurcompost is een hoogwaardige bodemverbeteraar die voldoet aan de beoordelingsrichtlijnen van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Hoewel de kwaliteit wordt gegarandeerd door de normen van de VVAK, kan niet worden uitgesloten dat er vervuiling (onder de norm) aanwezig is. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Keurcompost of Vereniging Afvalbedrijven.

Wilt u zelf compost maken?

Milieu Centraal biedt handige tips voor het zelf composteren, zowel in de tuin als op het balkon. Maak bijvoorbeeld uw eigen composthoop of wormenbak en draag bij aan een duurzamere omgeving.


Location